samurai-1176340_1920

Krigargenen

av den 8 januari, 2017

Samhälle, VetenskapKommentarer (14)839

Hur vi namnger företeelser i vår omvärld säger mycket om vårt samhälle. Våra värderingar, eller rättare sagt vissa människors värderingar, lyser oftast igenom. Här diskuteras namnet en gen som bidrar till antisocialt beteende fått.

Krigargenen, eller ”the warrior gene”, är en genvariant för kodningen av ett enzym som kallas för monoaminoxidas-A. Genvarianten har kallats för krigargenen för att den har kopplats samman till agressivt och antisocialt beteende. De som har denna genvariant är mer benägna att reagera våldsamt när de blir provocerade, vilket gör att de oftare finns med som förövare i brottsstatistiken. Hur många som faktiskt bär på genen varierar, som så ofta annars, mellan olika folk. Runt 5,5% av alla svarta män bär på krigargenen, medan endast 0,1% av vita gör det och endast 0,00067% av östasiatiska män.

Det här är bara ett av många exempel som visar att vi är olika. Det är skillnad mellan olika folkslag. Det går att konstatera helt utan att lägga några som helst värderingar i det. Den objektiva verkligeten är där vare sig vi vill det eller inte. Det är kontroversiellt idag, men verkligheten har en tendens att vara som den vill oavsett vad vissa människor tycker.

Det går här att spekulera i varför genen är mer vanligt förekommande hos svarta än hos vita, vilket selektionstryck det är som lett till detta. Genetik är fascinerande att diskutera, men det är inte det jag vill göra här. Jag vill istället ta fasta på vad forskarna kallar genen för och vad det säger om vår samtid.

Att kalla en gen som ger minskad empati och en högre grad av asocialt beteende för krigargenen tyder på en fundamental missuppfattning om vad en krigare är och var. En krigare är inte någon som använder våld på ett kriminellt eller kaosartat sätt utan någon som försöker leva upp till ett krigarideal. Ett krigarideal som innefattar kontrollerad våldsutövning, våld som används för ett högre syfte. Utöver själva våldet innefattar idealet även en andlig strävan, oavsett om den andligheten kallas för buddhism, kristendom, sikhism eller kanske sanatana dharma. Många av oss hävdar till och med att den andliga strävan hos krigaren är det centrala, medan våldet är sekundärt även om de två inte går att separera.

Naturligtvis har det aldrig varit så att alla levt upp till detta ideal, men det har funnits där och det har förväntats av krigarkastet att de åtminstone ska försöka. Det är också något som många i dagens samhälle verkar ha svårt att förstå, alltså detta med ideal. Vi har fått lära oss att betrakta det vackra och ädla med misstänksamhet, eftersom det antagligen ”ligger något annat bakom” (något fult). Ett ideal är just någonting man strävar efter, självklart kommer inte alla nå det. Det är det heller ingen vettig person som tror. Idag är det upphöjda, vackra, rena, ädla något som många ser som förolämpande och olämpligt eftersom det ger vissa människor dåligt samvete eller mindervärdeskomplex. Vi måste komma bort från detta.

För att återgå till ämnet så är det väldigt symtomatiskt att vi nu ska betrakta krigaren som en brutal och enbart våldsam person. Krigarkastet, vad som på sanskrit kallas för kshatriya, är ett ädelt kast som har som uppgift att försvara ordningen. Det innefattar att med våld försvara samhället, religionen och även att administrera och i vissa fall agera domare (även om domarrollen ofta innehafts av prästkastet). Det är ur krigarkastet vi traditionellt hämtat kungar och furstar och det är också från krigarkastet många av de som försvarat och återställt ordningen, dharma, kommit. Det mest kända exemplet på det är kanske Siddhārtha Gautama eller Buddha.

Många ser också våld i sig som något enbart negativt och destruktivt och inte som en naturlig del av vad det innebär att leva i denna värld. Vissa hävdar att svensken är fredsskadad och ingenstans märks det kanske mer än här. Det är till och med så att vissa betraktar våldsanvändning i självförsvar med misstänksamhet. Det är en syn på världen som motsvarar den hos ett bortskämt barns som ligger till grund för detta. Nästan allt vi gör på denna jord kan vara något ädelt och upphöjt om vi gör det med rätt, i brist på bättre ord, mentalitet. Det jag tänker på är det som i Bhagavad Gita kallas ”karma-yoga”. Våldsutövning innefattas absolut i detta, något annat vore fullkomligt absurt. Våld är en del av livet, precis som kärlek, sexualitet, smärta, njutning, födelse och död.

Krigaren är en ädel person som vi kan se upp till och hämta inspiration från, inte en brutal psykopat. En sådan kan aldrig kallas för krigare. Ett bättre namn på krigargenen hade kanske varit ”the brute gene”.

Pin It
Identitär Idé IX
 • Carl Faust

  ”Idag är det upphöjda, vackra, rena, ädla något som många ser som förolämpande och olämpligt eftersom det ger vissa människor dåligt samvete eller mindervärdeskomplex. Vi måste komma bort från detta.”

  Hear hear!

  • David Gellerman

   Hör hör!

   Och som vanligt har ingen sagt det bättre än J.R.R. Tolkien, genom befälhavaren Faramir, i The Two Towers, kapitel The Window on the West:

   “War must be, while we defend our lives against a destroyer who would devour all; but I do not love the bright sword for its sharpness, nor the arrow for its
   swiftness, nor the warrior for his glory. I love only that which they
   defend: the city of the Men of Númenor, and I would have her loved for her memory, her ancientry, her beauty and her present wisdom. ”

   Att vara soldat och krigare är kanske det som ställer störst krav på kompletta förmågor på alla plan. Men den här andliga övertygelsen, viljan att försvara det som är ens eget och alltid har varit det, för dess egen skull och för dess högre värden för en själv och andra, det är den verkligt avgörande faktorn.

   Vi vet vad vi slåss för, även om vi har mycket emot. Vi har vår övertygelse. Fienden är hatiska, obildade B-journalister, fienden är lågbegåvade bilbrännare, mobilrånare och våldtäktsmän, och fienden är obildade politiker utan examina. De har inget gemensamt, än mindre har de något gemensamt att slåss för, de har ingen övertygelse om någonting annat än just att de hatar oss. Och hur jävla idiotdumt det än är att de hatar oss, utan anledning som skulle kunna uppstå i en frisk hjärna, så är det hög tid att vi faktiskt ger dem en anledning.

   Det här vinner vi.

   • Voortrekker

    Hög tid att vi ger dem en anledning. Alldeles riktigt.

   • Maximus

    Frände!

    • David Gellerman

     Vapenbroder!

 • Maximus

  Ett genuint ”motpol-högerradikaltämne” som har saknats.

 • Nicodemos R

  Europeer och östasiater är vida bättre på att kriga, av uppenbara skäl, än vad afrikaner är… Dom bär väl snarare på hyena-genen.

 • Sarpedon

  https://www.youtube.com/watch?v=w1SyqZU38ig
  Krigaren är schaman och schamanen är krigare.
  De går in i varandra. De hör ihop.
  De är ett och samma.

 • Maximus

  Något jag alltid högaktat samurajerna för var när deras tid som ”fysiska krigare” var över, som riddare, knektar, livvakter och väktare så drog vissa sig tillbaka till grottor och mediterade, fördjupade sig i kalligrafi, skrev poesi och läste buddhistiska texter.

  För mig är det höjden av att vara krigare, på något sätt också höjden av maskulinitet. Att stegra som människa. Slipa på sin karaktär och sinnestillstånd.

  All män som på något sätt är trygga i sin manlighet och icke behöver ha någon hormonrubbad akademiker som ifrågasätter eller ”problematiserar” det åt dem är höger på något sätt. Alla män som är män är traditionalister. Det handlar icke om biceps, bilar eller att vara praktiskt lagd (även om det kan komma mycket väl till pass ibland) utan det är lika mycket ande som det är biologi.

  Sedan kan bara män vara krigare, allt annat är bara en massa trams. Kvinnliga gladiatorer, riddare eller väringar är bara en massa goja. Inte ens spartanerna lät kvinnor strida.

  • Voortrekker

   Jag måste i alla fall säga att kvinnliga poliser kan vara förbaskat söta.

 • Palnatoke

  Ja, det är verkligen en märklig benämning på genen ifråga. Beteendet man vill beskriva har ju mer gemensamt med en arg bajskastande schimpans än en krigare. Låg intelligens och svag impulskontroll i kombination med aggressivitet således. Européer och asiater har dessutom alltid varit överlägsna i krigföring.

 • Maximus

  Jag stödjer detta helhjärtat. Är det några motpolare som har några synpunkter? Vore intressant att ta del av.
  Närmast man kan komma spartanernas Agoge: https://www.youtube.com/watch?v=M4dEM9lXdGI

  • Reaktion

   Att unga sysslar med brottning, judo, karate och dylika kampsporter, samt idrott överlag, är sunt. Dock är det idioti att barn, såsom i filmen, inte har mer skydd, framförallt hjälmar vilket borgar för hjärnskador.

   • Voortrekker

    I Sverige släpar man in barn på Pride-festivalen så att pedofilbögarna skall ha något att titta på, allt ivrigt påhejat av våra kriminella politiker. I andra länder brutaliserar man de små. Kan inte barn få vara barn?