Tariq Aziz

Aktuellt, Geopolitik, Historia, Islam, Kristendom, Politik, Religion, Samhälle, Utrikespolitik

Tariq Aziz föddes som Mikael Johannes i den lilla assyriska staden Tel Keppe strax norr om Mosul. Hans föräldrar var kristna kaldéer, men politiken lockade honom mer än religionen. Efter en kandidatexamen i engelska språket och litteraturen anslöt han sig till Baathpartiet och blev därmed en del av den panarabiska rörelse som hade nationalismen och socialismen som sina två ideologiska ledstjärnor. I samband med detta bytte han också till ett mer arabiskklingande namn.

Våren 1963 kom Baathpartiet till makten först i Irak och sedan i Syrien. Aziz gjorde snabb politisk karriär och blev den enda kristna regeringsmedlemmen i landet. Mellan åren 1983 och 1991 tjänstgjorde han som utrikesminister, en turbulent tid då Irak förde krig först mot Iran och sedan mot Kuwait och dess amerikanska, brittiska och saudiska allierade.

När USA och Storbritannien invaderade Irak 2003 under förevändningen att landet hade massförstörelsevapen överlämnade sig Aziz, som då var vice premiärminister, till fienden. Han dömdes till döden för att ha förföljt islamistiska partier. Dödsstraffet verkställdes dock inte och den femte juni i år avled han i fängelset. Hans födelsestad har drabbats hårt av den Islamiska statens terror.